marți, 16 iunie 2009

Tort CiocoFrishcoCapshunos

Ingrediente negreasa:
-1 ou
-1 cana de zahar
-1/2 cana ulei
-1 cana lapte (caldut)
-2 cani faina
-1 lingura bicarbonat
-3 lg gem
-3 lg cacao

Sirop:
-1 pahar cafea

Crema:
-600 gr frisca lichida
-300 gr capsuni
-150 gr zahar

Ornament:
-capsuni
-100 gr ciocolata alba
-100 gr ciocolata cu lapte

Pt negresa:
-Se freaca oul cu zaharul, se adauga uleiul, laptele si gemul
-se amesteca bine, apoi se adauga bicarbonatul, faina si cacaoa
-compozitia se pune in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina/ hartie de copt
-se coace la 175 grade cam 35 min

Crema:
-se spala capsunele

-se adauga zaharul

-se dau prin blendar pana se obtine o pasta

-se pune pasta de capsuni intr-o craticioara, se da la foc mediu si se fierbe pana se inngroasa putin apoi se lasa la racit

-se bate frisca

-se amesteca cu pasta de capsuni rece

-si se mai bate 1 min cu mixerul

-negresa se lasa la racit si se taie in 2



-se insiropeaza cu cafeaua

-se pune un start subtire de crema

-se pun pe marginea blatului capsuni intregi, apoi se toarna crema, intr-un strat gros (dar sa ne mai ramana umpic de crema) si deasupra blatul


-taiem o fasie de hartie de copt ingusta cat inaltimea blatului, si lunga atata cat sa putem infasura odata marginea blatului (sper ca se intelege:)
-topim ciocolata alba, si ungem hartia de copt intr-un start destul de gros si indreptam cu un liniar sau ceva drept (hartia trebuie pusa pe un plan drept, pe masa sau blatul din bucatarie), cu un piaptan de cofetarie (eu folosesc un piaptan pt par cret, cu dinti f rari; dar il folosesc doar la bucatarie ) trecem de-a lungul ciocolatei si lasam sa se intareasca bine de tot

-apoi (n-am mai facut poza, ma grabeam:) topim ciocolata cu lapte si turnam deasupra celei albe intr-un start mai subtire, indreptam cu un liniar, si rapid infasuram tortul cu hartia, avand mare grija...lasam sa se intareasca si luam incet hartia jos
-deasupra turnam restul de crema ce a mai ramas, ornam cu capsuni si ciocolata topita



-o felie delicioasa

luni, 15 iunie 2009

Savarina uriasa

Ingrediente blat:
-5 oua
-5 linguri de zahar
-5 linguri pesmet
-1 pliculet zahar vaniliat

Ingrediente sirop:
-3 linguri zahar
-300 gr apa

Ingrediente umplutura:
-200-300 gr capsuni
-100 gr zahar
-frisca

Procedeu:
-se separa galbenusurile de albus

-galbenusurile se mixeaza cu zaharul si zaharul vaniliat

-se adauga pesmetul

-separat se bat albusurile spuma

-se amesteca cele doua compzitii usor, pale-pale


-se toarna in compozitia unsa cu ulei/unt

-se da la cuptor (se face testul cu scobitoarea)



-se lasa la racit


Pentru sirop:
-caramelizam zaharul si adaugam cu grija apa, lasam sa fiarba pana se dizolva tot zaharul


Umplutura:

-spalam capsunele

-le taiem si le dam prin blender impreuna cu zaharul pana obtinem o pasta

-le fierbem pana se ingroasa putin si lasam sa se raceasca

-batem frisca


-tai blatul in 2
-il insiropam bine (blatul absoarbe siropul ca un buretel:)

-punem "gemul" de capsuni


-un strat generos de frisca

-si blatul superior insiropat


-ornam cu frisca si capsuni si dam la frigi :)

-sectiune