duminică, 24 mai 2009

Salata asortata

Ingrediente:

-100 g varza
-o jumatate de ceapa
-o jumatate de morcovel
-sare
-ulei

Procedeu:

-se taie varza


-ceapa se taie marunt si se pune peste varza


-morcovul se da pe razatoare


-se adauga sarea si se amesteca


-se adauga si uleiul si se amesteca


-poate fi servita simpla, cu piure sau cu ce doriti


Chifle cu ceapa

Ingrediente :

-500 gr faina
-250 ml apa
-1 plic drojdie uscata (7 gr)
-2 lingurite sare
-6 linguri ulei de masline
-2 cepe
-2 linguri untdelemn
-1 lingurita cimbru
-1 lingura faina si 1 lingura de zahar

Mod de preparare:

-Faina se amesteca cu drojdia si cu 1 si 1/2 lingurita sare

-se adauga treptat apa calduta

-si uleiul de masline

-se framanta cel putin 15 min si se lasa 30 min la crescut

-ceapa se taie marunt

-si se caleste in 2 linguri de untdelemn pana devine transparenta

-dupa ce s-a racit complet se incorporeaza in aluatul dospit, alaturi de cimbru si restul de sare, se mai lasa 30 min la crescut

-dupa 30 min, se rup bucati de marimea unui mar, se modeleaza, se pun in tava cu hartie de copt si se lasaa 20 min la cald

-se ung chiflele cu un amestec facut din 1 lingura de zahar, 1 lingura faina si cateva linguri de apa, se cresteaza putin si se introduc la cuptor circa 25 min

- gata de servire :)


Paine rustica cu cartofi

Ingrediente:

-680 g cartofi
-4 lingurite sare
-120 ml apa de la fierberea cartofilor,calda
-1 lingura drojdie uscata
-2 linguri ulei de masline
-665 g de faina alba tip 550


Mod de preparare:

-Se curata cartofii, se fierb in apa in care am adaugat jumatatea de sare (2 lingurite) pina sunt moi

-Scurgem cartofii si oprim din apa in care i-am fiert 120 ml. Lasam cartofii la racit pina s-au uscat in intregime
-Cartofii reci zdrobim cu furculita


-Drojdia o lasam 5 min in apa in care am fiert carofii

-Punem cartofii zdrobiti, faina, drojdia umflata, sarea, uleiul (daca mai trebuie putina apa se mai adauga)

-Se framanta bineeee
-Se lasa 35 de min aluatul sa creasca acoperit cu un prosop, nu isi va dubla volumul, dar va creste


-Se imparte aluatul in doua
-Se intinde fiecare bucata separat, nu foarte mult


-Apoi se ruleaza aluatul, iar in partea de catre noi se presara faina


-Se lasa la crescut 35 min, apoi se da la cuptor circa 35- 45 min

-se taie rece

Chiftele de naut

Ingrediente:
  • 3 cani naut fiert
  • 5 oua
  • 1 cana faina
  • jumate cana susan
  • 1 felie paine muiata
  • sare
  • 1 cana fulgi de ovaz muiati in apa fierbine
  • condimente pt chiftele
  • jumate de lingurita bicarbonat
  • vegeta
Procedeu:

-nautul se lasa la muiat de seara pe dimineata. A doua zi se pune la fiert in apa cu sare si vegeta

-se zdrobeste nautul cu furculita ca sa ramana bucatele mai mari

-toate ingredientele se pun intr-un vas incapator si se amesteca bine

-se formeaza chiftelute si se prajesc in ulei


joi, 14 mai 2009

Biscuiti cu gropite delicioase

-150 gr faina
-40 gr amidon
-2 linguri cacao
-1/2 lingurita praf de copt
-un varf de sare
-125 gr unt
-2 galbenusuri
-80 gr zahar

Pt decor:
-150 gr ciocolata
-4-5 linguri zahar

-se amesteca faina cu amidonul , sarea, cacaoa , praful de copt , galbenusurile , zaharul si untul moale taiat bucatele
-se framanta bine, se inveleste in folie si se pune la frigider 30 min
-se scoate aluatul si se imparte in mici bilute in care se formeaza niste gauri cu degetu sau cu ce puteti:) si se tavalesc prin zahar
-se aseaza biscuitii pe o tava acoperita cu hartie de copt, si se pun la cuptor 15 min la 180°


-se topeste ciocolata pe baie de aburi cu o lingura de lapte
-dupa ce se scot biscuitii din cuptor se lasa putin sa se raceasca si se umple fiecare gropita cu ciocolata calduta


duminică, 10 mai 2009

Bile de cocos

(eu am facut doar jumate de portie, dar recomand sa se faca portia intreaga sau dubla:)

Ingrediente:
*200 g nuca de cocos
*200 g zahar
*2 oua


-se pun toate ingredientele intr-un castron
-si se framanta cu mana
-se formeaza bilute
-se coc la foc mic, pe treapta de sus cateva minute, pana incep sa prinda culoare
asta e optional ca sa fie mai elegante, se fac lini cu ciocolata topita

Arpacas cu fructe

*200 gr arpacas fiert
*2-3 linguri miere
*1 mar (sau alte fructe, stafide, nuca de cocos)
*Arpacasul se pune intr-un castron



*se adauga mierea si marul (fructul) dat pe razatoare, se amesteca bine

*si gata :)
*si gata :)